Filipstads kommun startsida
Denna funktion använder "Google Översätt" för att maskinöversätta sidan. Filipstads kommun ansvarar inte för korrektheten i översättningen.
Filipstads logotyp

Matförgiftning och smittskydd

Varje år drabbas 500 000 människor i Sverige av matförgiftningar. Hälften blir sjuka av mat som lagas i det egna köket. Matförgiftningar beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang.

Om du misstänker att du blivit matförgiftad från någon annan verksamhet än det egna köket är det viktigt att du snabbt kontaktar miljöavdelningen. En snabb anmälan kan hindra andra att bli sjuka och förbättrar möjligheterna för oss att finna orsaken.

Du kan göra en anmälan om matförgiftning här.

Tänk på att fylla i så mycket som möjligt, då det underlättar i vårt arbete med att finna orsaken till matförgiftningen.

Observera att inskickade uppgifter är offentliga och lämnas ut om någon begär det.
Du får gärna vara anonym men fyll då inte i namn och telefonnummer. Du får i det fallet själv kontakta oss om du vill få information om uppföljning i ärendet.

Hygien

Då hälften av alla matförgiftningar uppkommer i hemmet är det viktigt att tänka på hygienen även där:

  • Värm maten ordentligt till minst 70 grader C. Använd termometer om det går. Se upp med mikrovågsugnen. Den värmer ofta ojämnt. Rör om eller låt rätten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämnt.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs av alla sorter.
  • Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C.
  • Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om.
  • Snabbt in med kylvaror i kylskåpet. + 4 grader C är en bra temperatur för köttråvaror. Skaffa termometer till kylskåpet.
  • Tvätta alltid händerna innan du börjar att laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.
  • Använd olika skärbrädor, till exempel en för kött, en för grönsaker och en för bröd.
  • Använd alltid rena redskap. Diska knivar och skärbrädor ofta. Håll rent på arbetsbänken.
  • Se upp med trasan. Den kan krylla av bakterier. Byt trasa ofta. Tvätta den i maskin i 60 grader C. Använd trasan bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.
  • Inga husdjur på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.
  • Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk.

Länkar

Kontaktinformation

Miljö- och stadsarkitektkontoret

Telefonnummer
0590‑611 00 (växel)
Besöksadress
Hantverksgatan 22
Postadress
Box 303
682 27 Filipstad 

Senast uppdaterad: 2017-07-04